یکی از نکات مهم و اتفاقا قابل بحث و بررسی خروجی نشست خبری اتحادیه چاپخانه داران در جدال با تعاونی این بود که ( تعاونی بدون اتحادیه معنایی ندارد).

آژانس خبری چاپ و بسته بندی ایران؛ در این راستا ابتدا به تعریف کلمه تعاونی باید توجه داشت: شرکت تعاونی مشارکتی است که عده‌ای از افرادی که هم‌صنف هستند، یا تناسبی مشابه دارند برای دستیابی به منافع مشترک گردهم می‌آیند و به یکدیگر کمک می‌کنند تا برای تهیه یا خرید مایحتاج یا کسب اعتبار ، در این شرکت تعاونی، سرمایه معینی را درمیان می‌گذارند و دسته‌جمعی مشکل را حل می‌نمایند.

این رویداد در میان چاپخانه داران در سال ۱۳۵۳ شمسی روی داد و شرکت تعاونی چاپخانه داران تهران آغاز بکار کرد.

از آن سال تاکنون فراز و فرودهای فراوانی در این شرکت تعاونی وجود داشت (که در قالب یک گزارش تصویری بزودی منتشر خواهد شد) تا نهایتا اختلاف تعاونی بعنوان مالک و اتحادیه بعنوان مستاجر پرچم صنف چاپ را در پایین ترین جای تاریخ این صنعت قرار داد.

حال عامل یا عاملین این فاجعه بجای حل موضوع و قبول تقصیر و جبران این خسران حیثیتی برای چاپخانه داران موضوع را در پاس کاری تکنیکی و تاکتیکی تغییر شکل می دهند و در پی محو کردن صورت مسئله هستند!

در ابتدا شایان ذکر است که اتحادیه ها زیر مجموعه اتاق اصناف و متولی دولتی آن وزارت صمت است و تعاونی ها زیر مجموعه اتاق تعاون و وزارت تعاون که هرکدام ماموریتی متفاوت دارند.

حال به بررسی دو تشکل دیگر صنعت چاپ که نمونه ایی مشابه دارند در پایتخت نگاهی می اندازیم؛ اتحادیه صحاف تهران که شرکت تعاونی با همین دارد و اتحادیه لیتوگراف، مهر پلاک و کلیشه که شرکت تعاونی بانام لیتوگرافان دارد.

تعاونی اتحادیه صحاف که مدتی فعالیت نداشت در حالیکه اتحادیه بکار خود ادامه میدهد.

در اتحادیه و تعاونی لیتوگرافان پس از مدتها همسایگی در یک تنش اتحادیه مجبور به تغییر محل دفتر خود شد- موردی کاملا شبیه به اتفاق اتحادیه و تعاونی چاپخانه داران-

در زمان پس از جدایی محل اتحادیه و تعاونی لیتوگرفان هر دو نهاد مشغول به فعالیت روزمره خود هستند.

حال اینکه چرا تمرکز و تاکید اتحادیه چاپخانه داران به بازگشت به دفتر خود در ساختمان تعاونی دارد موردی است که باید مسئولین آن توضیح دهند؛ اما این پرسش که تعاونی چاپخانه دارن تهران بدون اتحادیه معما ندارد زوایای دیگری نیز دارد.

ابتدا باید پرسید آیا این اتحادیه با این تعداد اعضا همان اتحادیه تشکیل دهنده تعاونی با همان اهداف سال ۱۳۵۳ است ؟

آیا حضور اعضا جدید چاپخانه دار و همچنین اتحادیه تابلو ساز که حاصل یک ادغام صنفی است در تعیین سهام اعضا تاثیر گذار است و سهامدارن راضی به این موضوع هستند ؟

و پرسشهای دیگری که امروز در اکثر محافل صنفی از سوی سهامداران یا اعضا اتحادیه چاپخانه داران در نفی یا تایید این روند مطرح است

و نهایتا اینکه اساسنامه شرکت تعاونی چاپخانه تهران در سال ۱۳۵۳ برای منافع صنف چاپخانه داران تهران تهیه شده و طبیعتا حضور اهالی محترم رسته های جدید این تشکل و ادغام‌های صنفی مانند اتحادیه تابلو ساز، اتحادیه صحاف با سیاست گذاری این شرکت تعاونی و سهامداران آن منافات دارد.

پایان مجادله تعاونی و اتحادیه چاپخانه داران تهران بسیار آسانتر‌ و قابل دسترس تر از چیزی است که این روزها در فضای مجازی بعنوان پیراهن عثمان کاربرد دارد.