⭕از نحوه اخذ پول کاغذ گلایه ندارم
⭕کاغذها را دیر تحویل می دهند
گفتگو با صنعت تولید کننده ای که در صنعت خاصی فعال است، ممکن است موجب تقویت این ادعا شود که اظهارات وی در راستای منافع صنف متبوعش استنتاج شده و این رویکرد گزارش را از جاده عدل و انصاف دور کند. برای احتراز از بدگمانی های ممکن، فقط پای صحبت های تولیدکنندگان محض کارتن ننشسته ایم. سالار چگینی مدیر کارخانه آرا سنج البرز به تولید کاغذ نیز مبادرت می ورزد و بخشی از کاغذ مورد نیاز خود برای ساخت کارتن را از کاغذهای تولیدی کارخانه متبوعش تامین می کند. وی که می گوید از وابستگی محض به کاغذ سازها معاف است، طرف گفتگو با خبرنگار کارتن اینفو است. برای روشن شدن وضعیت این روزهای صنعت تولید کارتن و بررسی معضلات این حوزه، اظهارات وی را در قالب گزارش پیش رو تقدیم خوانندگان می کنیم. با کارتن اینفو همراه باشید.
چگینی در ابتدا می گوید مدیر 30 درصد از نیاز خطوط تولیدی کارتن خود را، از کارخانه کاغذ سازیش فراهم و مابقی آن را از کاغذ سازان دیگر تامین می کند. این نشان می دهد وی هم اگر نه به طور صد در صد، ولی تا حدود قابل اعتنایی متاثر از رفتارهای تجاری کاغذ ساز هاست.
چگینی به عنوان تولید کننده کارتن، در ابتدای اظهاراتش همانند دیگر کارتن سازها که تاکنون با آنها گفت و شنود داشتیم می گوید کاغذ سازها کاغذ را دیر تحویل می دهند و از این بابت گلایه مند است، چرا که به اعتقاد وی این روند عرضه کاغذ، کارتن سازها را از داشتن برنامه ای منسجم و منظم برای تولید و عهد قراردادهای مطمئن با مشتری هایشان باز می دارد. اما از نحوه اخذ مبلغ کاغذها گلایه ای ندارد. وی برخلاف ادعای برخی کارتن سازها می گوید برایش پیش نیامده که تمام پول کاغذ درخواستی اش را از قبل به کاغذ ساز بدهد ولی کاغذ ساز آنرا دیر تحویل دهد و در صورت گران شدن مازاد قیمت را از وی طلب می کند. به گفته وی اگر چنین رویکردی در میان باشد، عادلانه نیست، هرچند مدعی است تا به حال برای او چنین مساله ای پیش نیامده. وی مدعی است هر میزان کاغذی که در هر مرحله تحویل می گیرد مبلغ همان میزان تحویل گرفته شده را به روز می پردازد. یعنی در ابتدای معامله مبلغی معادل حجم دریافت شده در مرحله نخست پرداخت می کند و نه بیشتر.
این کارتن ساز، یکی از معضلات اصلی کار خود را دشواری تامین قطعات یدکی برای ماشین آلات تولید ورق و کارتن عنوان می کند. گفتنی است سایر کارتن سازهای گزارش ما به این مشکل اشاره ای نکردند یا شاید در قیاس با سایر معضلات برایشان محلی از اعراب نداشت.
چگینی در این باره تاکید می کند: در شرایط تحریم و با نرخ نجومی ارز و عدم ثبات آن، تامین تکنولوژیکی دشوار و گاه ناممکن است، پس خط تولید مربوطه می خوابد و موجب خسران جبران ناپذیری شود.
وی با اشاره به هزینه های بالای تولید کارتن و رشد صعودی این هزینه ها و همچنین با اشاره به تداوم این روند و نبود نشانه هایی از توقف تورم و ثبات نرخ ارز، تصریح می کند: اگر این شرایط ادامه پیدا کند و نرخ ارز همینطور بالا رود و به ثبات نرسد، هزینه های تولید همین طور بالا می رود و در سیستم عرضه و تقاضا برای بسته بندی های سلولزی ایجاد مشکل می کند. وقتی هزینه تولید کارتن آنقدر بالا رود که از دریچه دید کسانی که دغدغه محیط زیست ندارند در مقایسه با بسته بندی های پلاستیکی توجیه اقتصادی نداشته باشند، باید شاهد نفوذ گسترده بسته بندی های پلاستیکی در بازارهای مختلف باشیم که جای کارتن ها را کاملا بگیرند. این مساله معضلات بسیاری را به دنبال خواهد داشت که همه از آن آگاهیم و نیاز به توضیح ندارد.
⭕نفوذ کاغذسازان در صنایع زیردستی زنگ خطر است
⭕آشفتهبازار کاغذی
🔹«نقدی پول می دهیم، قطره چکانی تحویل می گیریم». این را محمد جوکار مدیر آرمان کارتن در شهر ملایر می گوید که سال هاست در این عرصه فعالیت دارد. وی در گفت و گو با خبرنگار کارتن اینفو با تاکید بر ضرورت توجه به صنعت بسته بندی، خشکسالی بازار تولید کاغذ را به زیان کل صنعت کشور می داند. ادامه اظهارات محمد جوکار را می خوانید.
🔹روشی که کاغذ سازان برای عرضه کاغذ تولیدی خود در نظر گرفته اند به نوعی در گستره فعالیت های کارتن سازها ایجاد مشکل می کند. به این صورت که پول حجم کاغذ مورد معامله را
پیشتر به صورت نقد میگیرند ولی کاغذ را به صورت قطره چکانی و به مرور تحویل می دهند و این چند مشکل اساسی برای ما کارتن سازها ایجاد می کند. یکی از مهمترین مشکلات این است که مشتری های ما، مشتری های دائمی هستند و ما به آنها این تعهد را داریم که به طور مداوم نیاز آنها را در زمان مناسب پوشش دهیم. بر این اساس ما باید دائما ورودی کاغذ کرافت داشته باشیم در صورتی که کاغذ سازها در هر ماه یک یا دو بار پیش فاکتور می زنند که این میزان نیاز یک یا دو ماشین را فراهم می کند و در نتیجه این روند، ما نمی توانیم تعهدی که در خصوص مشتری هایمان عنوان کردم را به جا بیاوریم؛ این مساله علاوه بر خدشه دار کردن اعتبار ما نزد مشتری ها، زیان قابل توجه اقتصادی بر ما تحمیل می کند. مجموعه ما در امتداد این معضل، به رغم مقاومت های زیادمان در حفظ تعادل کاری، مجبور به تعدیل نیرو شده که این مساله برای مان بسیار دردناک است. مساله ای که در این بین جای تاسف دارد این است که برخی کاغذ سازها با نفوذ در صنایع زیر دستی خود خط تولید کارتن راه انداخته اند و در این فضایی که ما را تحت فشار قرار داده به دنبال جذب مشتری های ما هستند. به اعتقاد من این مساله کاملا عامدانه است و یکی از مهمترین دلایل عدم بجا آوردن تعهداتشان در قبال کارتن سازها، ایجاد تزلزل در بازار کارتن سازی و نفوذ در آن با هدف جذب این بازار و مشتریان آن است. یعنی هدف آنها از بین بردن کارخانه های کوچک و به چنگ آوردن مشتری های آنها است.
🔸 در رابطه با صادرات کاغذ، معتقد هستم صادراتی صورت نمی گیرد. البته در صورتی که چنین رخدادی صورت گیرد، خیانت به کشور است. در شرایطی که نیاز داخل به شدت احساس می شود و برآورده نشدن نیاز مصرف کنندگان کاغذ در کشور مشکلات عدیده ای به وجود آورده، اگر کاغذ ساز به فکر صدور کاغذ خود به خارج از کشور باشد، به مملکت خود خیانت کرده است، هر چند بعید می دانم این اتفاق صورت گیرد. تولید کاغذ در کشور در حد رفع نیاز داخل هم نیست، یا دستکم سیاست های توزیع، این معضلات را پدید آورده است. وقتی صنایع کشور نیاز مبرم به بسته بندی دارد، چه لزومی دارد مواد اولیه تولید این بسته بندی ها را صادر کرد در صورتی که در داخل کشور بسته بندی صنعت مادر می باشد، بسیاری از دیگر صنایع اعم از غذایی، دارویی و بهداشتی، قطعات صنعتی و کاربردی و.. تحت الشعاع این رویداد قرار می گیرد. در واقع باید از صنعت مادر پشتیبانی شود چون ارتباط تنگاتنگی با رونق یا رکود دیگر صنایع دارند. بدون بسته بندی آیا می توان تولیدات را به بازار داخل یا خارج عرضه کرد؟ پاسخ قطعا منفی است. پس در بیان کلی باید گفت در صورت صادرات کاغذ مورد نیازِ ، در حق کلیت صنعت تولید کشور، ظلم می شود.