بر اساس اعلام مدیرعامل کارخانه مازندران قیمت تمام شده کاغذ توزیعی برای ناشران هر کیلو ۲۵ هزار تومان است. معاون فرهنگی وزارت ارشاد نیز قیمتهای اعلام شده را حداقل ۳۰ درصد ارزانتر از کاغذهای خارجی دانست و از آن به عنوان یک مزیت نام برد.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، روز گذشته دوشنبه 8 شهریور گزارشی با عنوان «گزارش تسنیم از جزئیات ثبتنام برای دریافت کاغذ ایرانی/ چرا برخی ناشران به کاغذ داخلی «نه» میگویند؟» در خبرگزاری تسنیم منتشر شد که در آن ناشران در تماس با خبرنگار تسنیم نسبت به بالا بودن قیمتهای اعلام شده برای کاغذ مازندران گلایه داشته و تأکید میکردند که استفاده از کاغذ داخلی در قیاس با کاغذ خارجی هیچ مزیت قیمتی ندارد.
در پی انتشار این گزارش مدیرعامل کارخانه چوب و کاغذ مازندران در تماس با خبرنگار تسنیم قیمت رسمی اعلام شده به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی را برای کاغذ رول 75 گرمی، هر کیلو 25 هزار تومان عنوان کرد.
قیمت اعلامی کارخانه مازندران
امید نیکنژاد در گفتوگو با خبرنگار تسنیم با بیان این مطلب که رویکرد کارخانه مازندران حمایت از ناشران و صنعت نشر است، گفت: ما این هفته در نامهای خطاب به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام آمادگی کردیم که هفت هزار تّن کاغذ چاپ و تحریر را برای ناشران تولید و در اختیار این وزارتخانه قرار دهیم، در این نامه عنوان شد که رول کاغذ 75 گرم هر کیلو 25 هزار تومان و رول کاغذ 70 گرم هر کیلو 26 هزار و 500 تومان در اختیار قرار میگیرد.
انتقاد ناشران به بالا بودن قیمت
وی ادامه داد: در چند روز گذشته به واسطه برخی ناشران این گلایه و انتقاد را شنیدم که چرا قیمتها بالاست و قرار است کیلویی 28 هزار و 600 تومان عرضه شود؟ در حالی که من نمیدانستم این قیمت از کجا آمده است؟.
مازندران با حداقل سود و زیر قیمت کاغذها را در اختیار قرار میدهد
نیکنژاد تصریح کرد: عمده ناشران و چاپخانهها به دلیل قدیمی بودن دستگاهها از رول 75 گرمی استفاده میکنند و در بازار این کاغذ مازندران به قیمت 29 هزار تومان خرید و فروش میشود، ما برای حمایت از ناشران کاغذ را با حداقل سود و چهار تا پنج هزار تومان زیر قیمت بازار ارائه کردیم.
اشتباه در ثبت قیمتها در سامانه ارشاد
وی ادامه داد: تصور من بر این است که در سامانه توزیع وزارت ارشاد قیمتها به اشتباه درج شده است؛ زیرا قیمت کاغذ 70 گرمی که مرغوبیت بیشتری دارد و باید گرانتر باشد، ارزانتر از 75 گرمی درج شده است.
نیکنژاد در پاسخ به اینکه آیا کاغذها در تهران تحویل وزارت ارشاد میشود یا در مازندران و اینکه ممکن است، وزارت ارشاد هزینه حمل را نیز محاسبه کرده باشد، گفت: قرار ما بر این است که کاغذها در محل کارخانه تحویل داده شود؛ ولی اگر قیمت حمل هم محاسبه شده باشد، قیمت حمل هر رول کاغذ در بیشترین حالت ممکن 400 تا 500 تومان است. قیمت اعلام شده 28 هزار و 600 تومان مشخص است که برای ناشر مقرون به صرفه نیست و ناشر ترجیح میدهد از نمونه خارجی استفاده کند.
کنترل کیفیت با دقت بالا و تحت نظارت انجام میشود
وی درپاسخ به اینکه کیفیت دغدغه دیگر ناشران در استفاده از تولید داخل بوده است، کیفیت فعلی کاغذ تحریر مازندران چگونه است، گفت: من به عنوان تولیدکننده کنترل کیفیت را تضمین میکنم، استانداردهای جهانی در تولید کاغذ رعایت میشود و ما تحت نظارت هستیم، میزان مرجوعی داخل کارخانه نسبت به سابق بیشتر شده است و این نشان میدهد که کنترل کیفیت با با حساسیت بیشتری انجام میشود.
کیفیت کاغذ مازندران مشابه کاغذ خارجی است
نیکنژاد با اشاره به قرارداد تولید برای وزارت آموزش و پرورش گفت: شاید بد نباشد که ناشران با مسئولان شرکت چاپ و نشر افست که کاغذهای مازندران را تحویل گرفتهاند، در زمینه کیفیت وارد مذاکره شوند، ما تاکنون 12 هزار تن کاغذ به وزارت آموزش و پرورش تحویل دادهایم، مسئولان وزارت آموزش و پرورش رسماً اعلام کردهاند که کاغذ داخل در این دوره بسیار با کیفیتتر از گذشته است و کیفیت کاغذ مازندران مشابه کاغذ خارجی است.
وی با تأکید دوباره بر تلاش کارخانه برای رسیدن کاغذ به دست ناشران با حداقل قیمت گفت: من از مسئولان وزارت ارشاد خواهش میکنم که هر چه سریعتر درباره هفت هزار تن کاغذی که کارخانه میخواهد در اختیار نشر قرار دهد، تصمیمگیری کنند، چرا که وزارت آموزش و پرورش مدام در حال پیگیری است تا ما بتوانیم 100 درصد نیاز را برطرف کنیم و اگر ناشران تمایلی ندارند، ما با قیمت بالاتر آن را در اختیار آموزش و پرورش قرار میدهیم.
نیکنژاد با اشاره به تلاشهای دولت و شخص وزیر ارشاد و معان فرهنگی وزارت ارشاد در خوکفایی تولید داخل و راه افتادن چرخ تولید داخلی کاغذ گفت: من تصور میکنم اشتباهی در سامانه توزیع وزارت ارشاد رخ داده است و تصحیح آن ناشران را متمایل به استفاده از تولید داخل خواهد کرد.
کاهش قیمت کاغذ از این پایینتر ممکن نیست
مدیرعامل کاغذ مازندران در پاسخ به اینکه آیا امکان کاهش قیمت بیشتر در شرایطی که دولت حمایتهایش را بیشتر کند، وجود دارد، گفت: خیر، عوامل مختلفی در تعیین قیمت کاغذ دخیل هستند، کاهش قیمت از این پایینتر میسر نخواهد بود، به واسطه افزایش قیمت مواد اولیه ما نمیتوانیم کاهش قیمت بیشتری داشته باشیم، دولت نیز در این میان نقشی ندارد؛ زیرا مواد اولیه در اختیار دولت نیست.
پس از اظهارات مدیر عامل کارخانه چوب و کاغذ مازندران در خصوص قیمت اعلام شده از سوی کارخانه و تفاوت آن با قیمت وزارت ارشاد، خبرنگار تسنیم موضوع را از یاسر احمدوند، معاون فرهنگی وزارتخانه جویا شد. احمدوند در اینباره گفت: به همت دولت و همکاری کارخانه مازندران تولید کاغذ در داخل کشور رخ داده است و این کار بزرگی است که باید با قوت ادامه پیدا کند.
احمدوند قیمتها تقریبی بود/ ما به دنبال یک ریال سود هم نیستیم
وی با اشاره به قیمت اعلام شده نیز توضیحاتی داد و اضافه کرد: قیمتها تقریبی و بر اساس اعلام اولیه کارخانه مازندران اعلام شد، هیچ پولی از ناشران دریافت نشده است. قیمتی که کارخانه در ابتدا اعلام کرد، بیشتر بود، ابتدای هفته جاری کارخانه مازندران قیمتها را کاهش داد. قیمت تقریبی اعلامی ما بر اساس قیمت قبلی کارخانه مازندران بود.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: زمانی که ما ثبتنام کنیم و وجهی از ناشران دریافت کنیم، قطعاً بر مبنای آخرین قیمت کارخانه است، بدون یک ریال سود. هر قیمتی که کارخانه به ما اعلام کند، بدون یک ریال سود از ناشر دریافت کرده و کاغذ را در اختیار او قرار خواهیم داد.
فراخوان برای تخمین تقاضای ناشران بود
وی با بیان این مطلب که هر قیمتی که اعلام شود، مبنای عمل ما خواهد بود، گفت: ما فراخوانی برای تخمین میزان تقاضای ناشران اعلام کردیم، طبیعتاً در رزوهای آتی فرم ثبتنام نهایی منتشر شده بر مبنای قیمت اعلام شده کارخانه وجه را از ناشران دریافت خواهیم کرد.
احمدوند با بیان این مطلب که در سامانه نیز صراحتاً اشاره شده بود که قیمتها تقریبی است، گفت: مهم این است که کاغذ تولید داخل به بازار بیاید و به دست مصرفکننده برسد. ما قیمت اعلام شده توسط کارخانه را اعلام میکنیم، ناشران یا تمایل به استفاه دارند یا ندارند، هیچ اجباری وجود ندارد. وزارت ارشاد واسطهای برای رساندن کاغذ تولید داخل به دست مصرفکننده است، بدون یک ریال سود.
کاغذ مازندران 30 درصد ارزانتر از کاغذ وارداتی است
معاون فرهنگی وزارت ارشاد با بیان این مطلب که توقع ناشران این بود که کاغذ تولید داخل به قیمتی نزدیک به کاغذ دولتی عرضه شود، گفت: اما باید توجه داشت که آن کاغذ با ارز ترجیحی 4200 تومانی وارد میشد، طبیعی است که تفاوت دارد، کارخانه نمیتواند کاغذ داخل را با آن قیمت تولید کند. قیمت تمام شده کاغذ همین میزان است.
وی ادامه داد: همین قیمت تمام شده کاغذ مازندران نسبت به کاغذ خارجی موجود در بازار حداقل 30 درصد پایینتر است و این خود یک مزیت برای استفاده به شمار میآید.
احمدوند درباره کیفیت کاغذ داخل نیز گفت: ناشران خود باید کیفیت را ارزیابی کنند، به نظر ما کیفیت از گذشته بهتر شده است. به هر حال کاغذ با ورود به بازار خود را نشان خواهد داد. اگر کیفیت پایین باشد، قطعاً در مراحل بعدی استفاده نخواهند کرد.
وی درباره تلاش وزارت ارشاد برای کاهش قیمت تمام شده کاغذ در داخل کشور نیز توضیحاتی داد و یادآور شد: تصمیمگیری در این حوزهها در اختیار وزارت ارشاد نیست، ما پیشنهادات را منتقل کرده و پیگیری هم میکنیم، امیدواریم بتوان به کاهش هزینه کارخانه و قیمت تمامشده کاغذ کمک کرد.
سامانه توزیع بر اساس قیمت اعلامی کارخانه مازندران بروزرسانی شد
پیگیریهای خبرنگار تسنیم از خانه کتاب و ادبیات ایران نیز که سامانه توزیع کاغذ را در اختیار دارد، به این نتیجه رسید که قیمتهای تقریبی اعلام شده در سامانه بر اساس قیمت جدید اعلام شده از سوی کارخانه مازندران تغییر یافت. این سامانه سوم شهریور فراخوان ثبت نام برای دریافت کاغذ ایرانی را منتشر کرده بود.