بیست و یکمین همایش صنعت چاپ با حضور مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و نیز مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندارن در مجتمع دیدی شهرستان نور برگزار شد.
بیست و یکمین همایش صنعت چاپ در استان مازندران و شهرستان نور در حالی برگزار شد که علیرغم حیاتی و مهم بودن چاپ و نشر و وابستگی غالب صنایع کشور به این صنعت کاربردی و نیز سهم و نقش عمده آن در اقتصاد و اشتغال اما همچنان حوزه چاپ درگیر چالش های نخستین و ابتدایی است و خاصه در مازندران از کمبود صنایع مادر با وجود برخورداری از منابع و امکانات موجود بی بهره مانده است.
عباس زارع، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در بازدید از این همایش اظهار کرد: شرایط بسیار سخت اقتصادی در کنار قیمت فزاینده کاغذ و مرکب و تغییر روش و اتوماسیون شدن سیستم ها باعث بروز مشکلاتی شد اما امیدواریم هر چه زودتر از این بحران خارج شویم.
زارع با اشاره به اینکه خام فروشی بزرگترین نقصان در بسیاری از مشاغل بوده که آسیب جدی به کشور وارد کرده است از وجود زیرساخت های بسیار مناسب در حوزه صنایع تکمیلی استان یاد کرد و افزود: مازندران خاستگاه صادرات مرکبات و همچنین برخورداری از انواع صنایع تبدیلی و بسته بندی است که با احیا صنعت چاپ می توان شاهد رویدادهای خوبی بود.
وی، از در اختیار گرفتن تسهیلات دولتی در آینده نزدیک خبر داد و انتقال حوزه چاپ به وزارت صمت را نیز منتفی اعلام کرد و گفت: صنعت چاپ همچنان ذیل وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی باقی می ماند
مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران به وجود ۱۵۰ واحد چاپی فعال در مازندران با سابقه طولانی اشاره و خاطرنشان کرد: ادغام صنوف همگن با حوزه صنعت چاپ به اتحادیه چاپخانه داران کمک بسیار خوبی است اما نگرانی هایی در این زمینه وجود دارد.
علی اکبر ابراهیمی مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در این همایش اظهار کرد: صنعت چاپ به عنوان صنعت پیشران ارزش والایی در تمام حوزه های صنعتی و اقتصادی داشته و دارد و در بسیاری از کشورها از جمله صنایع سرآمد آن کشورهاست چرا که تمام صنایع بدون استثنا اعم از دارویی و بهداشتی و صنعتی و حتی قطعه سازی به این صنعت وابسته اند.
ابراهیمی، سیاست وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دولت سیزدهم را حمایت از صنعت چاپ عنوان و خاطرنشان کرد: نعمات خداوند در گستره مازندران به اندازه کافی جمع شده اما متاسفانه در حوزه صنعت چاپ عقب مانده است. صنعت چاپ با توجه به زیرساخت های موجود در مازندران نیاز به توسعه دارد و نتوانسته انتظارها را برآورده کند چرا که شرایط مهیا نیست.
وی با بیان اینکه مواد اولیه بیشترین نقش و مصرف را در چاپ دارد اما علیرغم شرایط و امکانات و منابع موجود در مازندران کمتر مورد توجه قرار گرفته است گفت: مازندران با توجه به شرایط طبیعی و اقلیمی می تواند قطب صنعت چاپ کشور باشد که این موضوع نیازمند برنامه ریزی و کوشش مضاعف است.
مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی کاغذ را یکی از مواد اولیه صنعت چاپ و نشر و مطبوعات معرفی کرد و یادآور شد: کارخانه ای در کشور ظرفیت نسبتا خوبی دارد اما شرایطی برای این کارخانه به وجود آمده که نتوانسته آن چنان که شایسته است در حوزه چاپ و نشر تولید داشته باشد که این موضوع جای ابهام دارد.
ابراهیمی افزود: کارخانه ها و محصولات تولیدی در مازندران نقش قابل توجهی در حوزه اشتغال، اقتصاد و بازار دارند اما متاسفانه در مازندران بستن و خراب کردن و یا تحت الشعاع قراردادن برخی از زیرساخت هایی که در تولید نقش عمده دارند، بدل به یک نوع ارزش شده است.
وی با اشاره به اینکه تولید کاغذ در دنیا در حوزه سلولزی نقش بسزایی دارد، از بسته شدن کارخانه ای فعال در ساری با حدود ۶۰۰ کارگر که مواد اولیه آن چوب است ابراز تاسف کرد و گفت: مازندران در هر حالت و شرایطی می تواند در خدمت تولید مواد اولیه در بخش سلولزی باشد، انتظار داریم در بخش تولید و صنعت چاپ و مواد اولیه شاهد شکوفایی آن باشیم که البته این موضوع نگاه خاص مسئولین استان را طلب می کند.
مدیرکل دفتر امور چاپ و نشر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: متأسفانه کاغذی که در خدمت صنعت چاپ و نشر کشور قرار دارد رو به تعطیلی است و مواد آن مشابه موادی است که سایر کارخانه های چوب استفاده می کند؛ سوال اینجاست چطور کارخانه های نئوپان و تخته سهلا و امدیاف همان مواد را به راحتی از جنگل استحصال می کنند اما کارخانه های چوب و کاغذ چون در خدمت فرهنگ هستند نمی توانند.
ابراهیمی با ابراز گلایه از اینکه مزارع شرق مازندران توسط نوادگان و یادگاران ارباب طاغوت در حال به یغما رفتن است اما کارخانه های ما مزرعه ندارند که زراعت چوب انجام دهند تاکید کرد: می توان راه های مختلفی را پیدا کرد که بدون ویران کردن جنگل ها، مواد اولیه کاغذ ایجاد شود و به سهولت بتواند در خدمت صنعت قرار گیرد که در این زمینه باید مسئولین استان با ظرفیت های موجود تصمیم سازی کنند.