رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی از عرضه اندک محصولات پلیمری تولید داخل در بازار انتقاد کرده و میگوید: صنعت چاپ با مشکل در تامین سلفون و سایر مواد اولیه مورد نیاز صنعت چاپ که در داخل تولید میشود است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، صنعت چاپ و بستهبندی در دهه 90 مسیری متفاوت را طی سالهای پس از پیروزی انقلاب گذرانده است، در همان سالهای ابتدایی دهه 90 عمده نگرانی فعالان این صنعت و مسئولان فرهنگی این بود که اساساً این صنعت بهعنوان یک صنعت در ایران شناخته نمیشود و واردات بیرویه محصولات چاپی و خروج ارز ناشی از آن اجازه نمیداد که این صنعت نفس بکشد.
شرکتهای داخلی عمده سفارشات خود را به کشورهایی از جمله ترکیه میدادند و شرکتهای ترک که بازار خوبی در ایران داشتند، اقدام به تأسیس شعبه در ایران میکردند. واردات محصولات چاپی در سالهای ابتدایی دهه 90 بنا به گفته مدیرکل ارشاد وقت ماهانه 3 هزار میلیارد تومان بوده است، اما در یک حرکت ناگهانی و طی چهار تا پنج سال اخیر ورق برگشت و واردات محصولات چاپی در کشور بهشدت کاهش یافت و از واردات یکمیلیارد دلاری به کمتر از 50 میلیون دلار رسید، حالا این شرکتهای ایرانی هستند که نهتنها عمده محصولات مورد نیاز را در داخل تولید میکنند بلکه چرخ صادرات را نیز اگرچه کند ولی به گردش انداختهاند.
با وجود پیشرفتهای نسبی در این صنعت به نظر میرسد اگر موانع دولتی و قانونی پیش پای دستاندرکاران این صنعت برداشته شود، سرعت رشد در صنعت چاپ بیش از روند فعلی خواهد بود. در سالهای اخیر مطالبات بسیاری از سوی فعالان این صنعت مطرح شده است، مطالباتی که به امید است در دولت جدید مسیری برای دستیابی به آنها ایجاد شود.
علی مغانی رئیس اتحادیه چاپخانهداران خراسان رضوی در این زمینه به تسنیم می گوید: دولت برای رونق صادرات غیرنفتی میتواند به صنعت چاپ تکیه کند، صنعت چاپ هم اشتغالزایی در پی دارد، هم رونق صادرات.
وی با اشاره به به تغییر دولت میگوید: از ابتدای فعالیت دولت سیزدهم اندک تحرکی در فضای کسب و کار چاپ ایجاد شده است، در زمینه سفارشات تولید شاهد رشد نسبی هستیم. البته نباید فراموش کرد که با تغییر دولتها تا زمانی که ریلگذاری دولت جدید انجام شود، تغییرات زمانبر خواهد بود.
وی ادامه میدهد: عضویت کامل ایران در سازمان همکاریهای شانگهای موجب رونق در صنعت چاپ نیز شده است، مراجعاتی برای تولیدات محصولات چاپی از نی نوشابه و ظرفهای یکبار مصرف گرفته تا محصولات بستهبندی داشتهایم. عمده کشورهای سفارشدهنده نیز ترکمنستان و تاجیکستان و ... بودهاند.
مغانی تصریح میکند: البته واردات مواد اولیه هنوز به ثبات نرسیده است، یکی از مشکلات ریشهای ما در بحث پلیمرها و سلفون است، تولیدکنندههای داخلی این محصولات نیاز بازار را تامین نمیکنند، تولید وجود دارد اما به صورت رسمی وارد بازار نمیشود، این معضلی است که وزارت صنایع باید آن را حل کند. واحدهای تولیدی باید محصولات خود را به اندازه نیاز و به صورت کافی وارد بازار کنند، اینها یک روز اعلام کردند که میتوانند نیاز بازار را تامین کنند، بنابراین تعرفه واردات افزایش پیدا کرد که از تولید حمایت شود، حالا که تعرفه افزایش یافته و محصول وارداتی گران تمام میشود، تولید داخل نیز به اندازه کافی عرضه نمیشود.
وی با اشاره به کارخانههای کاغذسازی در کشور میگوید: دولت باید به ساماندهی کارخانههای مراغه، پارس، مازندران و ... بپردازد. جلسات بررسی نیز باید با حضور مصرفکنندهها باشد.اتحادیههای چاپ و نشر که بخشی از مصرفکنندههای بازار کاغذ هستند باید در این جلسات حضور داشته باشند.
مغانی با تاکید بر لزوم استفاده از کاغذهای داخلی در چاپ کتب درسی ادامه میدهد: چه لزومی دارد برای کتابهای درسی ارز خارج کنیم؟ کاغذ تمام سفید که برای چشم دانشآموزان مضر است، بهتر است از همین کاغذهای داخلی که تیرهتر هستند، استفاده شود.
وی ادامه میدهد: دولت برای رونق صادرات غیرنفتی باید به صنایع چاپ و بستهبندی توجه کند، چه محصولی بدون بستهبندی صادر میشود؟ اگر بخواهیم در بحث اشتغال سرمایهگذاری کنیم، تنها راه روی آوردن به صنعت بستهبندی است. سالانه در خراسان رضوی بیش از 300 تن زعفران تولید میشود که اکثراً به صورت فله صادر میشوند، در اسپانیا و دبی بستهبندی شده و به اسم این کشورها توزیع میشود.در حالیکه بستهبندی این محصولات هم ارزش افزوده ایجاد می کند و هم شغل.
رئیس اتحادیه چاپخانهداران با اشاره به جلسه اخیر معاون فرهنگی با دستاندرکاران صنعت چاپ میافزاید: جلسه هفته گذشته،جلسه امیدوارکنندهای بود، در دولت نهم و دهم شورای سیاستگذاری صنعت چاپ تشکیل شد که هر هفته یا هر ماه با بالاترین مقام اجرایی در صنعت چاپ جلسه داشت. این جلسات موجب میشد که بتوانیم مشکلات و معضلات را مطرح کرده و از وزیر ارشاد برای رفع اشکال در دولت استمداد بطلبیم، این شورا در دولت آقای روحانی کاملا تعطیل شد، حتی یک جلسه هم تشکیل ندادند. وقتی با بدنه صنعت چاپ ارتباطی وجود نداشته باشد، چگونه باید نسبت به حل مشکلات اقدام کرد؟
وی با اشاره به بیشترین صادارت کتابهای غیر درسی از مشهد به افغانستان گفت: البته حجم این صادرات در ماههای اخیر کمرنگ شده است.