غلامرضا شجاع، مدیرعامل شرکت تعاونی لیتوگرافان با اشاره به مشکلاتی چون گرانی کاغذ، چاپ و زینک گفت: قیمت زینک به شدت افزایش یافته و یکی از دلایل این امر افزایش قیمت آلومینیوم در جهان است. متاسفانه زینک ایران کاملا وارداتی است و تولید زینک نداریم. قیمت زینک هر روز در حال افزایش است. زینک مرغوب به ۵۵ هزار تومان نیز رسیده و زینکهای معمولی ۵۰ هزار تومان شدهاند.
شجاع افزود: آلومینیوم نیز هر روز گرانتر میشود. قیمت آلومینیوم به صورت جهانی در حال افزایش است در صورتی که ماده اولیه و اساسی تولید زینک افست یا چاپ است. در دو هفته اخیر ۱۰ درصد گران شده و نسبت به سال گذشته ۶۰ درصد افزایش قیمت داشته است. کارخانجات کوچک در چین نیز از فروش آن خودداری میکنند، اما کارخانههای بزرگ مانند هاگوانگ قیمتهای خود را کمتر از دیگر کارخانجات افزایش دادهاند.
وی افزود: ۶۰ درصد از گرانی مواد خام به دلیل آلومینیوم است که موجب میشود قیمت زینک آماده تا ۴۰ درصد افزایش یابد. زینک در صنعت چاپ کالایی استراتژیک محسوب میشود. با این همه زینک کشورمان کاملا وارداتی است. حتی کشورهای همسایه نیز زینک تولید نمیکنند. بیش از۸۰ درصد کلیه کارهای چاپی نیازمند زینک هستند.
شجاع گفت: خصوصا با کاهش تعداد تیراژ محصولات فرهنگی مانند مطبوعات و کتاب که خوراک فکری جامعه هستند مشکل دوچندان است و نقش زینک و کپی زینک در قیمت تمامشده خیلی زیاد افزایش یافته است. به وزیر سابق ارشاد و دو معاونت فرهنگی و مطبوعات وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نامه نوشتم تا این مشکل رفع شود، اما با بیتفاوتی مواجه شدهام. حتی جواب نامه من را که به چندین ماه قبل مربوط است، ندادهاند.
وی افزود: تنها تعاونی تخصصی حوزه پیش از چاپ کشور هستیم که فعالیتمان سراسری است و شدیدا با کمبود نقدینگی مواجه هستیم. مجبور شدیم تسهیلات ۱۸ درصدی دریافت کرده و با بازرگانان بزرگ رقابت کنیم. هر کدام از آنان حداقل صدها برابر شرکت تعاونی لیتوگرافان قدرت مالی و نقدینگی دارند.
شجاع تصریح کرد: دیروز یک محموله زینک ما به انبار تعاونی رسید، یک محموله نیز سوم سپتامبر همین ماه میلادی حرکت کرده هنوز در راه است و به زودی به گمرگ بندر شهید رجایی بندرعباس میرسد یک محموله در حال تولید است و یک محموله در حال ثبت سفارش در وزارت صنعت، معدن و تجارت است.
وی خاطرنشان کرد: حجم سفارشات کارهای چاپی در کل کشور کم شده، گرانی کاغذ، چاپ و زینک افزایش شدیدی نسبت به قیمت واقعی نداشتهاند، اما اگر مدارس باز شوند شاهد کمبود شدید کاغذ و گرانی آن خواهیم بود. زینک افزایش تدریجی قیمت خود را ادامه میدهد
🔴معادله چندمجهولی گرانی کاغذ، چاپ و زینک
مهدی رحمانیان، مدیرمسوول روزنامه شرق نیز به «جهان صنعت» گفت: مهمترین مساله برای رسانههای مکتوب، کاغذ است، اما چندسالی است که به دلایلی مطبوعات دچار بحران شده اند. یکی از این مسائل تحریمها است و دیگری کرونا.
وی افزود: تحریمها موجب شده با گرانی کاغذ، چاپ و زینک به صورت نجومی مواجه باشیم که مولفه های بسیار مهم در حوزه رسانههای مکتوب هستند. قیمت کاغذ و زینک متاثر از قیمت ارز هستند و بر اثر تحریم قیمت ارزها با گرانی کاغذ، چاپ و زینک به صورت ناگهانی مواجه می شویم و اکنون با کمبود کاغذ و زینک نیز مواجه شدهایم.
رحمانیان تصریح کرد: کاهش واردات این دو کالا که دو عنصر حیاتی در عرصه رسانه مکتوب محسوب میشوند چند سالی است که روزنامهها را با معضل مواجه کرده و از طرفی دیگر، گرانی کاغذ، چاپ و زینک نیز گریبان گیر رسانه های مکتوب شده است.
رحمانیان در ادامه بیان کرد: در ابتدای دولت دوازدهم قیمت کاغذ کیلویی دو هزار و ۷۰۰ تومان بود که بازهم گران بود، اما چرخ اقتصاد میچرخید و بنگاههای اقتصادی فعال بودند و از طریق ارائه آگهی به رسانهها کمک میکردند. در آن زمان وضعیت رسانههای مکتوب خوب بود و فضای دیجیتالی به صورت کنونی افزایش نیافته بود.
وی افزود: اما بعدها تحریمهای سنگین و فلجکننده موجب جهش قیمت کاغذ به پنج هزار تومان شد و تصورمان بر این بود که دیگر نمیشود رسانهداری کرد، اما به تدریج خود را عادت دادیم و هزینهها را مدیریت کردیم.
رحمانیان با اشاره به اینکه قیمت کاغذ در حال حاضر کیلویی ۲۳ هزار تومان است، گفت: قیمت کاغذ در حدود هزار درصد افزایش یافته است در صورتی که هزینههای دیگر نیز به همین نسبت بالا رفته و درآمدمان نیز به همین نسبت کاهش یافته است.
مدیرمسوول روزنامه شرق با اشاره به اینکه نباید همه مشکلات اساسی مطبوعات را به دولت نسبت داد، بیان کرد: دولت بارها ابراز علاقه کرده که مشکلاتی مانند گرانی کاغذ، چاپ و زینک را حل کند، اما از حمل این بار سنگین ناتوان بوده است. البته دولت به معنای عام مدنظر است و تفاوتی نمیکند که دولت روحانی باشد یا آقای رییسی یا هر دولت دیگری.
رحمانیان بر این باور است که مسیر را اشتباه میرویم، اما هیچ کسی نیست که بگوید آقای خلبان، آقای لوکوموتیوران و یا جناب راننده، مسیر را اشتباه میروید و با این وضعیت هرگز به مقصد نمیرسیم. وی افزود: زمانی که مشکلات مطبوعات برعهده سیستم دولتی میافتد و امضایی طلایی حلال مشکلات میشود، خواسته یا ناخواسته فساد ایجاد میشود.
وی با اشاره به ارز تخصیص داده شده به واردات کاغذ در سال گذشته بیان کرد: با تلاشهای صنفی و همت آقای جهانگیری، معاون اول ریاست جمهوری به واردات کاغذ ارز تخصیص داده شد، اما باید حقیقت سنجی کرد که چقدر از این ارز به کاغذ و مطبوعات اختصاص داده شده است. اگر ارز تخصیص یافته شده برای واردات کاغذ استفاده میشد، قسمتی از مشکلات مطبوعات در استفاده و تامین کاغذ مورد نیاز رفع میشد، اما همین اتفاق هم رخ نداد.
رحمانیان با بین اینکه رسانههای کشور نیاز به آسیب شناسی دارند افزود: اکنون ۱۳ هزار رسانه در کشور داریم. در کجای دنیا چنین وضعیتی داریم؟ ۱۳ هزار رسانه برای ۸۰ میلیون مردمی که کمترین زمان ممکن را برای مطالعه صرف میکنند.